Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av smekabcitylife.se. Godkänn.
 
Vill du läsa mer om vår policy kring cookies klickar du här.

Bostadskvarter Brf Masthugget, Göteborg

Projekt: Bostadskvarter Brf Masthugget, Göteborg
Typ av projekt: Avspärrning av biltrafik i bostadsområde
Slutkund: Bostadsrättsföreningen Masthugget
Färdigställt: 2018

Produkter:
BAX bilspärr med manuell nyckelöppning och elstyrd lösning:
• Nyckel för räddningstjänsten.
• Personlig tagg för boende och personal.
• Fjärrstyrning för driftpersonal med personlig fjärrkontroll.
• GSM-system för personlig access med mobiltelefon.

 

Lugnt på gårdarna med smart bomsystem

Mitt i centrala Göteborg ligger BRF Masthugget, Sveriges största bostadsrättsförening, med cirka 1200 lägenheter. För att minska trafiken på gårdarna är området omgärdat av ett bomsystem.

Det gamla bomsystemet fungerade inget vidare. Många obehöriga togs sig in på området, som exempelvis taxi, budbilar och även privatpersoner som parkerade. Och alla körde inte lugnt och städat, trots att det finns både skola och dagis på området.
– Problemet var att de gamla bommarna öppnades med A-nyckel, en väl spridd nyckel som väldigt många har tillgång till, berättar Fredrik Blidö, som var driftsansvarig i föreningen när ett nytt system handlades upp.

Beslutet fattades för ett par år sedan och kraven var att bommarna skulle vara robusta och ha olika system för öppning. Leverantör blev Smekab Citylife.
– Anledningen att vi valde deras bommar var för att de är hållbara och stryktåliga och dessutom ser ut som vanliga manuella bommar, motorn ligger nedgrävd i marken och går inte att komma åt för obehöriga.

Systemet förseddes med flera olika öppningsmöjligheter, nyckel för enbart räddningstjänsten så att de alltid kommer in, tagg för det boende och fjärrstyrning för personalen. Dessutom finns möjlighet att öppna bommarna på distans med mobiltelefonen, men denna tjänst har BRF Masthugget ännu inte aktiverat.

Med det nya systemet slipper man hanteringen med bomnycklar eftersom de boende nu kan använda samma tagg till bommarna som till övriga allmänna utrymmen. Taggar har dessutom en personlig identitet och är lätta att aktivera och avaktivera.
– Sedan hade vi redan fjärrstyrning av garageportarna i området, nu installerade vi samma typ på bommarna, vilket underlättar exempelvis sopkörning och andra sysslor i området.

I dag har Magnus Kööl tagit över som driftstekniskt ansvarig på BRF Masthugget och ansvarar för det nya bomsystemet. Totalt handlar de om åtta bommar, varav två är dubbelbommar.
– Jag tycker att systemet fungerar bra, det är väldigt smidigt för vår driftspersonal som slipper stiga ut sina fordon när de passerar bommarna och det blir många turer på en dag, säger Magnus Kööl

Samtidigt pågår alltid renoveringar i området och hantverkare behöver komma in med sina bilar.
– De som hade egen nyckel kanske tycker att det blivit sämre. Men nycklar är problematiskt, till sist finns de alltid ute på stan, nu kan vi enkelt selektera bort obehöriga.

Magnus Kööl tycker att samarbetet med Smekab Citylife har fungerat bra och han uppskattar att företaget finns nära till hands i Västra Götaland.
– För en tid sedan hade vi en bom som blev påkörd, men jag fick snabb hjälp och allt fungerade bra.

BAX bilspärr i smart bomsystem med manuell och elektrisk styrning. Brf Masthugget Göteborg.

BAX bilspärr i smart bomsystem med manuell och elektrisk styrning. Brf Masthugget Göteborg.

BAX bilspärr i smart bomsystem med manuell och elektrisk styrning. Brf Masthugget Göteborg.

BAX bilspärr i smart bomsystem med manuell och elektrisk styrning. Brf Masthugget Göteborg.