Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av smekabcitylife.se. Godkänn.
 
Vill du läsa mer om vår policy kring cookies klickar du här.

Material/Ytbehandling

Material i kombination med rätt ytbehandling har stor inverkan på både produkternas kvalitet och hållbarhet, men också hållbarhet ur miljöhänsyn. Här kan du läsa mer om de material och ytbehandlingar vi använder i vår produktion.

 

Stål och ytbehandling

Alla våra produkter är förzinkade. De allra flesta är varmförzinkade som är den bästa metoden att skydda järn mot rost.

Stål
Basmaterialet som används vid tillverkning. Stål är en benämning för olika legeringar med järn.

Varmförzinkning
Alla våra produkter är förzinkade. Standardbehandlingen är varmförzinkning som är en 150-år gammal metod. Varmförzinkning av stål sker genom att stålet doppas i 460-gradig zink. Detta ger ett starkt skydd mot korrosion. En fördel med varmförzinkning är att mindre skador t ex en repa, är självläkande genom jonvandring i skadan.

fz_lack_text

Förzinkning + pulverlackering
Kombination av två beskyddande behandlingar där lacken härdas till underlaget. Resultatet är en lack som inte flagnar av. Processen säkrar produkten en lång livslängd. Lämpad där det ställs stora krav på korrosionsskydd eller bättre ytfinish och färg.

Färger
Ett stort urval färgalternativ finns tillgängligt för våra produkter, mer information finns på produktsidorna.

 

Trä och ytbehandling

Rätt träslag för ändamålet i kombination med rätt ytbehandling skapar oanad hållbarhet.
Trä är en naturprodukt som hela tiden förändras. Också efter bearbetning. Färgskillnader, oregelbundenheter och småsprickor kännetecknar äktheten av massivt trä och ligger inte till grund för reklamation.

FURU
Furu är virket från trädet tall. Furu är ett lätt och mjukt trä med bra egenskaper för användning utomhus.

furu

Furu – Linax-impregnerat skandinavisk furu (Royalbehandlat)
För att furu ska klara ett tufft utomhusklimat genomgår virket en linoljeimpregnering enligt Linaxmetoden (Royalbehandling). Det är två träskyddsbehandlingar som bidrar till en suverän livslängd och mycket god formstabilitet. Först görs en impregnering för att säkerställa ett utmärkt rötskydd. Saltlösningen som används vid impregneringen är miljövänlig och utan krom och arsenik. Därefter sker linoljebehandlingen i en 80-gradig linolja under vakuum. Oljan är helt fri från lösningsmedel.

Produkter med Linax-impregnerat furu

Furu – Värmebehandlad furu (ThermoWood®)
ThermoWood® är ett Svanenmärkt material, som består av frisk kvistsorterad furu från miljöcertifierat skogsbruk i norra Sverige. Värmebehandlingen ger hög formstabilitet och minimalt med sprickbildning, samtidigt som den är fri från kåda och har högt motstånd mot röta och svamp. Vid värmebehandlingen används inga miljö- eller hälsoskadliga kemikalier, vilket gör materialet kretsloppsanpassat då det går att återbruka, återvinna eller bränna utan några negativa miljöeffekter.

> Mer information om ThermoWood
> Produkter med ThermoWood

 

EK
Ek är ett mycket hårt, tätt och starkt träslag. Ek är med sitt höga innehåll av garvsyra ett mycket tåligt träslag i utomhusmiljön.

ek

Ek – teakolja
Med en regelbunden behandling elimineras grånande av trä och ytan behåller sin ursprungliga bruna sammetslena kvalitet.

JATOBA
All Jatoba som levereras är FSC-certifierat. Jatoba tillhör de mest utnyttjade och importerade träet från Sydamerika. Det är ett tungt och hårt trä. Tack vare sin höga densitet (890 kg/m3) är jatoba mycket motståndskraftig mot vandalism (mekaniska skador såsom repor), röta, svamp, mögel och insekter.

jatoba

Jatoba – obehandlat
Vi rekommenderar jatoba träribbor utan ytbehandling. Obehandlat trä kräver minimalt underhåll och dess kvalitet bevaras på samma nivå under många år. När träet åldras förändras det gradvis från medium brunt till silver grå som även är kännetecknande för andra typer av trä.

jatoba_olja

Jatoba – teakolja
På kundens begäran kan vi leverera jatoba träribbor belagda med teakolja. Med en regelbunden behandling elimineras grånande av trä och ytan behåller sin ursprungliga bruna sammetslena kvalitet. Det bidrar också till att träet behåller en viss grad av fukt. Behandlat trä kräver återkommande behandlingar med teakolja.

 

Träersättning

RESYSTA
Information om Resysta
Produkter med Resysta

 

Skötsel och underhåll

Läs om rekommenderad skötsel och underhåll